2022-05-04 10:33:29• hírek • Bede Emőke

A Nagy-Britanniában élő szatmári férfi szabadon engedését követeli a Killnet

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, az elmúlt hétvégén a Különleges Távközlési Szolgálat (STS) kiberbiztonsági szakemberei több ezer kibertámadást blokkoltak, melyek Románia legfontosabb intézményeinek weboldalait vették célba. Túlterheléses támadás érte ugyanakkor az ország nagyobb reptereinek internetes oldalait is, de szerencsére a járatok biztonsága nem forgott kockán, csupán a weblapok váltak ideiglenesen elérhetetlenné.

A kibertámadásért az orosz Killnet hackercsoport vállalta a felelősséget. A Román Rendőrség közleményében arról írt, hogy az informatikai támadásokat követően nyomozást indítottak, melynek eredményeképp azonosítottak egy Nagy-Britanniában élő román állampolgárt is, aki a gyanú szerint több módon is segíthette az orosz hackereket. Elsősorban román nyelvre fordította le a propagandaszövegeket, de számos olyan romániai weboldalt is megnevezett, melyeket érdemes volna az említett túlterheléses támadással elérhetetlenné tenni.


Május 2-án, egy nemzetközi együttműködésnek köszönhetően a brit nyomozóhatóságok, azon belül is a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NCA) munkatársai házkutatást tartottak a rendőrség közleményében említett román állampolgárnál. Mint kiderült, a szóban forgó személy F. Ioan, aki 1999. január 20-án született Szatmár megyében. Közösségi oldalán Ioan korábbi lakhelyként Szatmárnémetit jelölte meg, és több nyíltan oroszpárti bejegyzést is megosztott.


F. Ioan. Fotó: Facebook
 

„A román állampolgár nem indított kibertámadásokat. Az ő szerepe abban állt, hogy olyan célpontokat javasoljon, melyeket a Killnet megtámadhat. Ezek a támadások nem csak Romániát érintik, hanem megannyi más országot is Európából. (…) A Killnet azt állítja magáról, hogy egy kiberbűnözői csoport, melynek nincs köze az orosz kormányhoz. A legtöbb tagjuk orosz származású, de többen vannak köztük, akik egymás között angolul kommunikálnak. Ebből arra következtethetünk, hogy egyesek nem feltétlenül oroszok. Egy olyan csoportosulás ez, mely Oroszország érdekeit védi” – mondta el a Digi24-nek Anton Rog, a román titkosszolgálat (SRI) alárendeltségébe tartozó Országos Cyberint Központ igazgatója.


F. Ioan elfogásának híre elért az orosz hackercsoporthoz is, melynek tagjai most a fiatal férfi szabadon engedését követelik. A román kormánynak címzett bejegyzésben a Killnet azt írja, a szóban forgó személynek nincs köze a hackercsoporthoz, csupán tagja volt egy Telegram-csoportnak. „Szükségük volt egy személyre, akit hibáztathatnak Románia összeomlásáért. Hagyják békén. Attól, hogy Oroszországot támogatja, még nem bűnöző. Amennyiben nem engedik szabadon 48 órán belül, tönkreteszem Romániát, Nagy-Britanniát és Moldovát is. Tönkreteszem a teljes informatika rendszert, beleértve az egészségügyi minisztériumét is. Minden lélegeztetőgépet támadás ér majd. Akkor majd rájönnek, mekkorát hibáztak” – írta szerda este, nem sokkal 19 óra előtt a csoport.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: